Vi på 020 Elektrikerna utför elinstallationer åt privatpersoner.
Vi utför det mesta inom el. Från små jobb så som byte av en strömbrytare till förnyelse av hela elanläggningen.
Uppdatera ditt hem med ny el för ett säker hem
Uppdatera dit hem med ny el för ett säkert hem.
För dig med äldre central och ledningar kan vi erbjuda kostnadsfri offert för modernisera av er elanläggning.
Det kallas för omtrådning. Och det betyder att befintlig kabel i rör eller flexslang byts ut till nya kabel.
Elcentraler
Vore det inte skönt med en ny elcentral med automatiska säkringar som lätt visar om säkringen har löst ut och utan krångel går att återställa utan att byta säkring. Vad ska man som kund då tänka på när man vill modernisera elcentralen.
Här listar vi några punkter att tänka på vid byte av central.
- Välj extra tom utrymme för att få plats med framtid tillbehör utan att byta central
- Antal jordfelsbrytare eller personautomater (personautomat är en kombinerad säkring och jordfelsbrytare). Genom att dela upp centralen på fler jordfelsbrytare blir elanläggningen inte lika känslig som vid en. Vid händelse av jordfel med endast en jordfelsbrytare kommer hela anläggningen att slås ut. Vilket kan resultera i fuktskador från tinade frysar eller sönderfrusna rör vid kyligt väder och värmesystem slås ut. Vi rekommenderar minst 3st jordfelsbrytare för villor. En för allmänt el, kyl och frys. Men gärna även en separat för värmesystem och alltid separata för produkter ute och för vatten, så som bubbelpool. I lägenheter en eller två. Det är kostnaden och utrymmet som sätter begränsningen på hur många jordfelsbrytare som kan sättas in.
- Plats för eventuell lastbalansering. Stora energislukare som värmepumpar och billaddare kan då anslutas mot en effektövervakare som i sin tur mäter hur mycket ström som används till hela anläggningen och kan då tillfälligt stänga av förbrukningen för att inte huvudsäkringen ska lösa ut.
funktionen går även att använda för att optimerar anläggningen och välja en mindre huvudsäkring än som skulle annars behövas. - Behövs central styrning för utebelysningen. Ett tidur med inbyggd astronomisk funktion som håller reda på när solen går upp och ner och anpassar belysning efter det. En samart energibesparing som går att få är att belysningen kan vara tänd på kvällar men släckt under natten när alla sover.
- För sommarstugor kan automatisk återställningsbara jordfelsbrytare vara bra om hus står tomma långa tider mellan besöken.
- Brandtätning av baksida. elcentraler har normalt inte en sluten baksida. Här väggen av brännbart material bör ett skydd sättas bakom elcentralen.
De kan vara en gipsskiva eller ett specefikt bakstycke som kan kompletteras med elcentralen.
Infällning av el
Vi utför spårning / infällning av av elinstallationen. Vilket är populärt i de äldre lägenheterna i Stockholms innerstad.
Vi använder maskiner för att fräsa in spår i väggar och tak för att sedan dra elen i dessa spår. Med mycket spackel sedan blir resultatet perfekt.
Oftast renoveras hela lägenheten på samma gång. Då blir det ofta ny central med extra grupper för köksinstallationen.
Elinstallation nytt kök
Vi kan hjälpa till med elinstallationen vid ert köksrenovering. Ta gärna kontakt med elektrikern en stund innan så du kan dra nytta av dennas kunskaper och få in den nya elen till kökets olika delar innan vägg gipsas igen.
Att tänka på vid kökrenovering
- Planera köket med önskad leverantör av kök där du får en ritning med mått.
Nu vet du vart allt ska sitta. - Har din elanläggning 1-fas eller 3-fas elanslutning från elleverantören. För er med hus är det som regel alltid 3-fas.
För er med lägenhet behöver ni undersöka detta. Det kan ni se på er faktura från elbolaget på den fasta elkostnaden. Där står det om det är 1-fas eller 3-fas samt vilken huvudsäkring. Du kan även kolla i gruppschema till elcentral vilken märkström som står där. En 3-fas spis har normalt 3x16A (3st säkringar med vardera 16A) är det 1-fas brukar det sitta en säkring med 20 eller 25A. - Vilka vitvaror ska användas och placering av dessa. Till varje säkring på 10A som går till köket går det att ansluta en max toppeffekt på 2700W
Dock ska man inte belasta en säkring med mer än 80% under en längre tid. Bygger man nytt kök och har inte så stor begränsning för att dra fram nya matningar rekommenderar via att dra fram enligt detta. Häll = 3-fas 16A, Ugn 1-fas 16A, kyl 10A, Frys 10A, Mikrovågsugn 10A, Diskmaskin 10A, uttag till bänk 10A, kaffebryggare 10A, Fläkt kan dela med vägguttag. - Spis / häll / ugn. För dig med spis innan behöver befintlig 3-fas ström delas upp till häll och ugn.
Är ugn och spis placerade på olika hål i köket kan ny matning till ugn vara aktuell. - Kyl/frys. En fin installation dras separata matningar fram till dessa två och får även två egna jordfelsbrytare.
- Vägguttag på vägg. Tänk ut placeringen. Önskas infällda uttag i vägg eller en hörnbox som sitter glämd upp mot överskåpet.
- Sitter man och äter i köket eller ser man undersida av överskåp när man sitter ner och tittar på köket.
Ta då gärna täckskiva under allas överskåp för att dölja fula kanter på skåp. Tänk också på val av belysning avseende av etik och bländning. - Belysning under överskåpet. Vilken typ, downlight eller ledlist. Belysningen är viktig innan väggen slås igen och köket börjar monteras att denna är vald.
Fundera hur den ska tändas och dimmas. IKEA har några enklare armaturer och brukar normalt inte gå att dimra hur som helst med deras egna trådlösa lösningar. Normalt brukar vi kunna använda deras lister och downlight och använda andra drivenheter för att kunna dimra med exepelvis app eller vriddimmer och då får man en funktion som är väldigt driftsäker och stilren som går ihop med befintliga strömbrytare/dimmer. Tänk också på vilken färgtemperatur som önskas. Det normala är det varmare lite gula ljuset som har 2700K eller det mer vita ljuset på 3000K. Finns även 4000k men dessa passar mer för industrikök. Har du taklampa tänk på att överskåp ska gå att öppna utan att krocka med armaturen. Ska det finnas belysning i kökslådor
bör ett extrauttag dra ner till lämplig plats.