Laddboxar för privatpersoner
020 Elektrikerna utför installation av laddboxar till elbilar i Stockholmsområdet.
Vi är behjälpliga med installation av eran egen laddbox eller om du vill få hjläp med att ta fram en laddbox.
Här listar vi vad bör man tänka på innan val av box och installation privatpersoner.
- Laddbox måste skyddas mot både växel och likströmsfel. En jordfelsbrytare som klara både växel och likström betecknas med bokstaven B och är väldigt dyra. Därför har många leverantörer byggt in likströmsskyddet i laddboxen istället och då behöver det endast en vanlig jorfelsbrytare av kategori A.
- Typ av laddning. Det olika laddnings sätten delas in i olika Mod och en vanlig laddbox är av mod 3. Vilket innebär att bilen kommunicerar med boxen när ström ska starta och stoppa. På detta sätt undviker man att koppla in och ur kontakten med ström på och kontaktstiften håller mycket längre.
Kabel mellan laddbox och bil delas in i Typ 1 och 2. Typ 2 är den vanligaste 3-fas kontakten. För er med 1-fas bilar (typiskt Japan) Kan använda en laddbox med Typ 2 uttag och sedan en kabel från Typ 2 till typ 1. För att slippa byta ut laddbox om bilen byts ut till 3-fas vid senare tillfälle. - Val av laddström. Val av max laddström styras av boxen maximal uttag och hemmets kapacitet.
Oftast är det husets huvudsäkring som styr detta. Det normal idag för villor är en huvudsäkring på 20 eller 25 amper.
Vi rekommenderar att säkra upp till 25A i vilket fall som helst. I laddboxen ställs den maximala strömstyrkan in som ska kunna ladda bilen.
Ofta är detta inte tillräckligt. För er med 1-fasladdning men även 3-fas kan behovet att fördela befintlig ström i huset för optimalt uttag.
Det bästa är om en lastbalansering sätts in. De flesta laddboxar går det att ansluta en lastbalansering. Det är en liten elmätare som mätare den totala förbrukningen för hela anläggningen. Om strömmen närmar sig vald huvudsäkring kommer laddbox att skicka information att minska laddningen eller stänga av laddningen. - Bidrag. Kontrollerar vad som gäller just nu. Myndigheternas krav ändras ofta.
Det stöd som har gått att ansöka om har då som krav att separat elmätare till boxen ska finnas.
Laddbox för företag och fastighetsägare.
Här blir kraven lite annorlunda och olika fabrikat på laddboxar använder olika tekniker och funktionalitet. Nästa alla har lastbalansering vilket är ett krav då fler boxar ska dela på samma ström och den totala strömmen överskrids.
Dock skiljer sig tekniken mellan balanseringen. Visa boxar sker balanseringen mot en elmätare lokalt. Vissa system sker detta vi uppkopplingen via Internet.
Här listar vi vad bör man tänka på innan val av laddbox till företag och bostadsföreningar.
- Hur många boxar ska det finnas.
- Önskas någon IT-tjänst med faktureringsunderlag för automatisk framtagning av kostnadsunderlag per användare.
- Uppkoppling mot nätverk. Önskas lastbalansering utan uppkoppling av laddboxar.
- Hur mycket ström finns att tillgå. En elektriker kan undersöka ur mycket ström som används i fastighet.
Finns endast ett elabonnemang kan man kontrollerar förbrukningen vi elleverantör. Annars kan elförbrukning loggas över tid.
020 Elektrikerna har mätinstrument för loggning av ström och kan vara behjälpliga i detta. Tänk också på att elförbrukningen
varierar under året och troligen är vintersäsongen den största förbrukningstiden.